Welcome to Our Website

Türk Ordusu’na anma yasak… Bir çelenk koydurmuyorlar

Gazeteci-yazar Aytunç Erkin, bugünkü köşe yazısında 15 Temmuz sonrası getirilen ‘rütbe’ sınırlamasının milli bayramlarda Atatürk anıtlarına TSK çelengi sunulamamasını kaleme aldı. Erkin, CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli tümamiral Yankı Bağcıoğlu ile bayramlaşmak için yaptığı görüşmeyi köşesinden aktardı. Bağcıoğlu, “15 Temmuz’dan sonra çıkarılan ve tutarsızlık içeren kanun ve yönetmelik değişikliklerinden biri bu geleneği sekteye uğratmıştır. Bu durum, başkent dışındaki illerde yapılan törenlerde Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin jandarma ve sahil güvenlik teşkilatı personelinden kıdemsiz olduğu durumlarda, Atatürk anıtlarına TSK çelengi sunulamamasına yol açmaktadır” dedi.

Aytunç Erkin’in yazısı şu şekilde:

“Fetullahçıların hazırladığı sahte belgeler üzerinden 28 Şubat davasında yargılanan komutanlardan Çetin Doğan’ın hastanede tedavisi sürüyor ve odasında iki kapısında beş görevli “kaçmasın” diye nöbet tutuyor. Yaşları 80 ve üstü olan beş komutan adeta ölümü bekliyor. (SÖZCÜ/Saygı Öztürk/11 Nisan 2024)

Bütün bunlar yaşanırken dün emekli tümamiral ve aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’yla bayramlaştım. Beş komutanın durumuyla ilgili konuştuğum Bağcıoğlu bir başka konuya daha dikkat çekti.

Önce bilgisini verelim:

Tarih 28 Ekim 2016.

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberin başlığına bakalım: “Garnizondan son çelenk.”

Haberi okuyalım:

“Tüm illerde olduğu Manisa’da da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çelenk sunma törenine Garnizon Komutanlığı son kez katıldı. Cumhuriyet’in 93. yıldönümü nedeniyle Milli Egemenlik Anıtı önünde tören yapıldı. Törene Vali Mustafa Hakan Güvençer, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün, AKP Manisa Milletvekili Murat Baybatur, askerler, sivil toplum örgütleri, emniyet mensupları ve öğrenciler katıldı. Garnizon komutanlıklarının artık milli bayramlarda çelenk sunamayacağı yolundaki değişiklik dün (27 Ekim 2016) Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen, sabah valiliğe gönderilen genelgeyle, 29 Ekim törenlerinin değişiklikten önce programlanması nedeniyle Garnizon Komutanlığı son kez çelengini sundu.”

Garnizon komutanlıklarının milli bayramlarda artık çelenk sunamayacağı değişikliğinden bir ay sonra…

5899 sayılı Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’ne, 7 Kasım 2016 tarihinde bir ek madde daha eklendi. Ek madde ile garnizon komutanının Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatının başındaki en üst rütbeli personelden rütbe ve kıdemce daha düşük olması durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri çelengi sunulamayacağı ifade edildi.

Önceki gün… “Türk Polis Teşkilatı’nın Kuruluşunun 179. Yıldönümü” idi ve il emniyet müdürleri ile polisler Atatürk anıtlarına çelenklerini sundu. TSK’nın elinden alınan “çelenk” yetkisiyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli tümamiral Yankı Bağcıoğlu tepkili. Dün bayramlaşmak için konuşurken dedi ki:

“Yıllardır süregelen bir gelenek olarak, milli bayram ve önemli günlerde Atatürk anıtlarına mülki amir, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk sunulmaktaydı. Ancak 15 Temmuz’dan sonra çıkarılan ve tutarsızlık içeren kanun ve yönetmelik değişikliklerinden biri bu geleneği sekteye uğratmıştır. Bu durum, başkent dışındaki illerde yapılan törenlerde Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin jandarma ve sahil güvenlik teşkilatı personelinden kıdemsiz olduğu durumlarda, Atatürk anıtlarına TSK çelengi sunulamamasına yol açmaktadır. Ben yaşadım! 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde de benzer sıkıntılar yaşandı. Bu konu Milli Savunma Bakanlığı’na aktarıldı ama çözüm bulunamadı. Daha da açayım: Bir ilçedeki garnizon komutanı yüzbaşı diyelim veya tuğamiral. Ama jandarma komutanı tümgeneral. Bu durumda hiç kimse anıta çelenk koymuyor. Ne TSK ne jandarma. 18 Mart’ta yaşadım Muğla’da bunu. Polisler önceki gün haklı olarak kuruluş yıldönümlerinden çelenklerini koydu. Bakın; 30 Ağustos hem Zafer Bayramı hem de TSK günü diye geçer. O gün bu illerdeki rütbe kuralı değişmezse çelenk konulamayacak.”

Evet… 15 Temmuz, NATO destekli bir darbe girişimiydi ve Fetullahçı kalkışmaya karşı harekete geçildi. Ancak… Sonrasında yaşananlar, askeri liselerin kapatılması, TSK içinde “siyasetin” ve diğer “tarikat/cemaatlerin” etkisi gündemden düşmedi. Gelinen noktada bir çelenge bile tahammülün olmadığını görüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir